دانش و پژوهش حسابداری شماره 49
چکیده
در دوره صنعتی، بهای اموال، ماشین آلات، تجهیزات و مواد خام به عنوان عناصر کارآمد واحد تجاری محسوب میشدند. در حالیکه در عصر اطلاعات، استفاده کارآ از سرمایه فکری غالباً موفقیت یا شکست واحد تجاری را تعیین میکند. از اینرو مطالعه نتایج تحقیقات انجام شده در زمینه حسابداری سرمایه فکری از دو نظر دارای اهمیت است: اول آنکه میتوان از نتایج کار دیگران استفاده کرد و دوم اینکه میتوان مباحث جدیدی جهت واکاوی را به این حوزه اضافه نمود.
این پژوهش از نوع توصیفی(آنچه هست نه آنچه باید باشد) و با هدف ارائه چارچوب منسجم و نظامند درباره حسابداری سرمایه فکری به بررسی، طبقه بندی و تحلیل مطالعات انجام شده در این زمینه میپردازد. هدف نهایی این تحقیق، تبیین مطالعات حسابداری سرمایه فکری در زمینههای گوناگون و ارائه یک بانک اطلاعاتی از مجموعه مطالعات و پژوهشهای انجام شده در قالب پایاننامههای دانشگاهی و مقالات چاپ شده در نشریات علمی است. طبقهبندی و تحلیل مطالعات انجام شده در طی سالهای 1394-1385 و بر اساس رویکرد توصیفی و تحلیل محتوای 193 پژوهش، انجام شده است.
مطالعات حسابداری سرمایه فکری به هفت دستهی عملکرد مالی، مدیریت، سنجش و اندازهگیری، افشاء و گزارشگری، سرمایه اجتماعی و فرهنگی، کارآیی، یادگیری و نوآوری کارکنان و سایر موضوعات تقسیمبندی شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که عملکرد مالی93/40%، مدیریت 18/5%، مدلهای سنجش و اندازهگیری 25/7%، افشاء و گزارشگری مالی 22/6%، سرمایه اجتماعی و فرهنگی78/7%، کارآیی، یادگیری و نوآوری کارکنان 54/15% و سایر موضوعات 10/17% از مطالعات حسابداری سرمایه فکری را تشکیل میدهند.
واژه های کلیدی:
سرمایه فکری، داراییهای نامشهود، عملکرد مالی و سنجش و اندازهگیری.