شاخص های اقتصاد کلان کشور در سال 91

دانشجویان DBA

پیام خطا

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/iranianaacom/public_html/includes/file.phar.inc).

شاخص های اقتصاد کلان کشور در سال 91

به گزارش ایرنا، رشد صادرات و کاهش میزان واردات، صدور 50 هزار دستگاه خودرو، تولید 9 هزار میلیارد تومان حق بیمه، رشد بیش از 17 درصدی در آمدهای مالیاتی، تنظیم بازار ارز و سکه با اجرای طرح توزیع ارز و پیش فروش سکه، کنترل نقدینگی از طریق فروش اوراق مشارکت توسط بانک مرکزی، راه اندازی مرکز مبادلات ارزی و ارایه ارز با نرخ مبادلاتی به 9 گروه کالایی، افتتاح بورس انرژی، تحقق 83 درصد هدف بودجه 91 در 10 ماهه امسال با واگذاری شرکت های دولتی و عبور نرخ رشد مصوب سرمایه گذاری خارجی از هفت میلیارد دلار از اهم اقدامات در حوزه اقتصاد کلان بوده است.

** 50 هزار دستگاه خودرو در 11 ماهه امسال از کشور صادر شد

وضعیت صادرات خودرو در سال جاری به گونه ای بود که ایران توانست در 11 ماهه سال جاری 50 هزار دستگاه خودرو به ارزش 294 میلیون دلار از کشور صادر کند که بیشترین میزان صادرات خودرو به کشورهای عراق، آذربایجان و اوکراین بوده است.

همچنین در این مدت 49 هزار و 120 دستگاه به عراق، 252 دستگاه به آذربایجان و 230دستگاه به اوکراین صادر شده است.

در این مدت همچنین 38 هزار و 399 دستگاه خودرو به ارزش 932 میلیون دلار وارد کشور شده که بیشترین تعداد خودرو از کشورهای امارات، کره جنوبی و کویت وارد شده است.

** رشد صادرات و کاهش واردات

امارات، چین، کره جنوبی، ترکیه و سوئیس در 11 ماهه سال جاری کشورهای عمده صادرکننده کالا به ایران و بیش از 59 درصد ارزش کل واردات کشور از 5 کشور مذکور انجام شده است.

بر اساس این گزارش، در 11 ماهه سال جاری 9 میلیارد و 754 میلیون دلار از کشور امارات، هفت میلیارد و 161 میلیون دلار از چین، چهار میلیارد و 456 میلیون دلار از کره جنوبی، چهار میلیارد و 189 میلیون دلار از ترکیه و سه میلیارد و 46 میلیون دلار از سوئیس کالا وارد کشور شده است.

همچنین در این مدت، ارزش واردات از کشور امارات متحده عربی 5/45 درصد کاهش و از کشورهای چین، کره جنوبی، ترکیه و سوئیس به ترتیب 10، 5، 39 و 31درصد رشد داشته است.

علاوه بر این امر، 55 درصد از ارزش کل صادرات کشورمان در 11 ماهه سال جاری از تولیدات سه استان تهران، بوشهر و خوزستان بوده است.

همچنین شش میلیارد و 757 میلیون دلار از صادرات کشور به تولیدات استان تهران، شش میلیارد و 433 میلیون دلار به تولیدات استان بوشهر و سه میلیارد و 124 میلیون دلار به تولیدات استان خوزستان اختصاص داشت.

در مجموع 78 درصد از وزن و 88 درصد ارزش کل صادرات کشورمان مربوط به تولیدات 10 استان فوق الذکر بوده است.

** عملکرد صنعت بیمه در سال 91

در حالی شرکت های بیمه در سال جاری پنج هزار میلیارد تومان خسارت شخص ثالث، دیه، جرحی و سایر دیات را پرداخت کرده اند که امسال 20 هزار نفر در تصادفات کشته شدند که این رقم نسبت به سال های گذشته کاهش داشته است.

همچنین حق بیمه نامه های صادره در سال جاری بیش از 9 هزار میلیارد تومان و ضریب خسارت شخص ثالث نیز بیش از 100 درصد بوده است.

وجود یک میلیون و 300 هزار پرونده خسارت شخص ثالث در سال 91 یکی از مشکلات صنعت بیمه در سال جاری است که 20 درصد از این پرونده ها عمدتا فوتی و جرحی بوده است.

** رشد بیش از 17 درصدی در آمدهای مالیاتی

در بخش درآمدهای مالیاتی نیز کشور در 10 ماهه اول امسال شاهد رشد 17 درصدی کل درآمدها نسبت به مدت مشابه سال گذشته و همچنین تحقق 85 درصدی نسبت به برنامه پیش بینی شده برای سال جاری بوده است.

بخش مالیاتی کشور نیز در سال جاری با رشد 10 درصدی درآمدهای مستقیم مالیاتی و رشد 45 درصدی درآمدهای غیرمستقیم مالیاتی همراه بود.

همچنین عملکرد منتهی به 10 ماهه نخست سال 91 نشان می دهد در بخش مالیات های مستقیم بیش از 18 هزار و 250 میلیارد تومان درآمد مالیاتی محقق شده است که حاکی از رشد 10 درصدی است و این رقم همچنین نشان از تحقق 81 درصد از درآمدهای پیش بینی شده برای سال جاری دارد.

در بخش مالیات های غیرمستقیم اعم از مالیات بر کالا و خدمات نیز بیش از 58 هزار و 80 میلیارد ریال مالیات وصول شده است که این رقم حاکی از رشد 45 درصدی و تحقق 102 درصد از درآمدهای پیش بینی شده برای امسال است.

علاوه بر این، رشد مناسب درآمدهای مالیاتی در بخش مالیات بر ارزش افزوده، منجر به افزایش درآمدهای مالیاتی در بخش مالیات های غیر مستقیم شد، به نحوی که در این بخش 2 درصد از برنامه پیش بینی شده نسبت به 10 ماهه اول امسال نیز جلو افتاد.

بر همین اساس، سر جمع درآمدهای وصول شده اعم از مالیات های مستقیم و غیر مستقیم 24 هزار و 136 میلیارد تومان برای 10 ماهه اول امسال بوده است.

** بانک ها

تنظیم بازار ارز و سکه با اجرای طرح توزیع ارز و پیش فروش سکه، تحویل سکه های پیش فروش شده مربوط به سال قبل به خریداران، توزیع اسکناس نو در شب عید، تصویب و عرضه 100 هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت توسط بانک مرکزی، راه اندازی مرکز مبادلات ارزی و ارایه ارز با نرخ مبادلاتی به 9 گروه کالایی و در نتیجه تقویت ریال در برابر سایر ارزهای مورد معامله از مهمترین اقدامات شبکه بانکی در سال جاری بوده ا ست.

همچنین ساماندهی موسسات اعتباری غیر مجاز و تلفیق موسسات مشکل دار با سایر بانک ها یا موسسات دیگر، اختصاص 3.1 میلیارد دلار برای واردات دارو، راه اندازی سامانه شاپرک برای نظارت بیشتر بر وضعیت پولی کشور، مدیریت رخدادهای امنیتی فضای سایبری بانکی کشور با راه اندازی سامانه ˈکاشفˈ نیز از دیگر اقدامات در حوزه بانک بوده است.

** خصوصی سازی

سازمان خصوصی سازی نیز از ابتدای امسال تا پایان دی ماه سهام دولت در 104 شرکت به ارزش 33 هزار میلیارد تومان برای فروش قیمت گذاری و آماده سازی کرد.

حجم واگذاری ها طی 10 ماه گذشته 20 هزار و 300 میلیارد تومان از سهام 64 شرکت دولتی بوده که از این میزان، هشت هزار میلیارد تومان بابت سهام عدالت و 10 هزار و 700 میلیارد تومان به نهادهای عمومی غیر دولتی، صندوق ها، بانک ها و یک هزار و 600 میلیارد تومان به بخش خصوصی واگذار شد.

همچنین 75 درصد واگذاری ها از طریق بازار سرمایه و 25 درصد از طریق مزایده انجام شده است و سهم ناچیزی هم به واگذاری از طریق مذاکره اختصاص داشت.

تحقق بیش از 83 درصدی بودجه سازمان خصوصی سازی از ابتدای سال جاری تا پایان دی ماه نیز از دیگر دستاوردها در این حوزه است، ضمن آن که در این مدت از تعهد نقدی شش هزار و 500 میلیارد تومانی حدود چهار هزار و 500 میلیارد تومان یعنی 83 درصد هدف بودجه 91 در 10 ماهه امسال محقق شد.

همچنین این سازمان تا پایان امسال، 15 هزار میلیارد تومان قیمت گذاری سهام دولتی انجام داده که با مصوبه هیات واگذاری 13 شرکت تا پایان سال از طریق بازار سرمایه عرضه شد.

** بورس

ارزش بازار سرمایه از ابتدای سال بهمن ماه بیش از 111 هزار میلیارد تومان به 169 هزار میلیارد تومان رسیده بود و این میزان در بازار فرابورس از 12 میلیارد تومان به 45 میلیارد تومان رسیده است. یعنی ارزش بورس و فرابورس از 123 هزار میلیارد تومان به 214 هزار میلیارد تومان رسید که نشان دهنده رشد 74 درصدی ارزش بازار سرمایه از ابتدای سال تا بهمن ماه است.

ارزش معاملات بورس و فرابورس از ابتدای سال تا بهمن ماه به 28 هزار میلیارد تومان رسید و ارزش معاملات بورس کالا نیز به 53 هزار میلیارد تومان رسید که در مجموع 81 هزار میلیارد تومان در بورس اوراق بهادار تهران فرابورس و بورس کالا معامله صورت گرفته که این رقم نسبت به دوره مشابه سال گذشته رشد 68 درصدی داشته است.

از نظر میزان دفعات معاملات جمعا در بورس تهران تا بهمن ماه پنج میلیون و 526 هزار دفعه معاملاتی صورت گرفته است که این میزان در مدت مشابه سال گذشته، چهار میلیون و 936 هزار دفعه بوده است که رشد 12 درصدی را نشان می دهد.

شاخص کل بورس تهران از ابتدای سال تا بهمن ماه 44 درصد رشد داشته و این آمارها بیانگر این است که نقد شوندگی بازار سرمایه نسبت به سال گذشته ارتقا پیدا کرده و نقش بازار سرمایه در اقتصاد ملی افزایش یافت.

همچنین نسبت ارزش بازار سرمایه به تولید ناخالص داخلی به 50 درصد نزدیک شده است، در حالی که این میزان در سال 86، 16 درصد بود و این نشان می دهد نقش بورس در تولید ناخالص داخلی ارتقا پیدا کرده است.

** سرمایه گذاری خارجی

همچنین در سال جاری نرخ رشد مصوب سرمایه گذاری خارجی از هفت میلیارد دلار در سال جاری گذشته و نرخ ورودی سرمایه گذاری خارجی قریب دو میلیارد دلار است که 40 درصد رشد داشته است.

تصویر: